Slovenské firmy chcú do IT investovať v tomto roku viac prostriedkov

22.05.2013 Bratislava

Bratislava 22. mája (TASR) - Napriek nepriaznivým ekonomickým podmienkam firmy plánujú v tomto roku investovať viac peňazí do informačných technológií.

Vyplynulo to z prieskumu, ktorý uskutočnila redakcia INFOWARE v spolupráci so spoločnosťami CSI Leasing, Hewlett-Packard Slovakia a Microsoft Slovakia.

V prieskume bolo až 74,1 % respondentov zo súkromných spoločností a 10,6 % zo štátnych organizácií. Podľa počtu používateľov IT bolo najviac respondentov z firiem, ktoré majú viac ako 500 používateľov IT vo svojej organizácii (33,9 %).

Za rozhodujúce priority v oblasti informačných technológií považujú respondenti najmä bezpečnosť, funkčnosť a dostupnosť IT. Medzi ďalšie priority patria väčšia miera inovácií, štandardizácia, vyššia produktivita, efektivita, stabilita, optimalizácia, väčšia spoľahlivosť, výkonnosť, integrácia, znižovanie nákladov, konsolidácia, rast a rozvoj.

V roku 2013 plánujú organizácie investovať najmä do najdôležitejších informačných technológií a s nimi súvisiacich oblastí a to do databáz, mobilných technológií, bezpečnostných technológií, cloud computingu, zálohovania a archivácie.

Pri porovnaní výdavkov do IT najviac respondentov (42,9 %) uviedlo, že ich výdavky v roku 2013 budú vyššie ako v roku 2012. V roku 2013 predpokladá 35,7 % respondentov rovnaké výdavky na IT ako v roku 2012. Nižšie výdavky predpokladá iba 21,4 % respondentov.

Keby spoločnosti museli zvažovať šetrenie v oblasti IT, až 35,7 % z nich by si dohodlo lepšie podmienky so súčasnými dodávateľmi, 23,2 % by využilo outsourcing niektorých služieb a 16,1 % by zreorganizovalo a zefektívnilo IT oddelenie. Komplexným informačným systémom pokrýva všetky procesy vo firme vrátane riadenej komunikácie elektronického schvaľovania až 53,6 % organizácií. Zabezpečenie iba základných potrieb (ekonomika, mzdy, výroba, majetok, sklady a pod.) má pokrytých 33,9 % organizácií. Spoločnosti uprednostňujú ako formu financovania kúpu IT (50,9 %), až potom nasleduje prenájom a lízing (26,3 %).
 

Vyberte región